Hiuspohjan hoito – miten ja miksi?

Hellurei! Tässä postauksessa puhumme hiuspohjasta ja annamme omat vinkkimme sen hoitamiseen. Kauniit, vahvat ja terveet hiukset kasvavat hyvinvoivasta hiuspohjasta. Jos päämääränäsi on hiustesi kunnon parantaminen, aloita hoito ja helliminen hiuspohjasta päin. Listasimme teille nyt kuusi takuuvarmaa keinoa pitää huolta hiuspohjasta.

1. Muista pesurytmi

Hiuspohjan hoitaminen alkaa hiusten pesusta. Hiuspohjaa pitäisi pestä aina, kun se on likainen tai jos hiuspohja kutiaa. Hiuspohja voi alkaa kutista, ärsyyntyä ja haista, jos rasva, lika, hiki, muotoilutuotteet tai hilse muhivat hiuspohjassa. Kutina voi puolestaan aiheuttaa hiuspohjan raapimista ja jopa hiustenlähtöä. 

2. Pese huolellisesti 

Kun peset hiuksesi, tee se huolella. Kaksi vaahdotuskertaa on tarpeen varsinkin, jos käytät kuivashampoita, hiuspuutereita tai hiusten tyvikohottajia. Myös huolellinen huuhtelu shampoopesun jälkeen ennaltaehkäisee hiuspohjan kutinaa. 

3. Valitse sinulle sopiva shampoo

Vaikka käyttämäsi shampoo tuntuisikin aluksi soveltuvan hyvin hiuksiesi pesuun, näin ei aina ole hiuspohjan näkökulmasta. Aika ajoin olisikin hyvä tarkistaa, miten oma hiuspohja voi. Esimerkiksi kuivalle hiuspohjalle suositellaan kosteuttavaa shampoota, hiuspohjan kutinaan ja ärsytykseen rauhoittavaa, rasvoittuvalle rasvaisuutta hillitsevä sekä kutisevalle hilseilevälle hiuspohjalle hilsettä ehkäisevä shampoo. Voit aina kysäistä meidät apuun valitsemaan omalle hiustyypillesi sekä hiuspohjallesi soveltuvan shampoon. 

Four Reasons Original Scalp -hiustuotesarja on kehitetty nimenomaan hiuspohjan ongelmin ratkaisemiseksi. Tästä sarjasta löytyy esimerkiksi kuoriva, rauhoittava, virkistävä sekä raikastava shampoo sekä hoitoaine. 

4. Vältä kuivashampoota, mikäli hiuspohjasi on ärtynyt tai kuiva

Jos hiuspohjasi on kuiva tai oireilee, vältä erityisesti säännöllistä kuivashampoon käyttöä. Kuivashampoon idea perustuu sen rasvaa imevään ominaisuuteen. Siksi se saattaa kuivattaa hiuspohjaa ja aiheuttaa hiuspohjan kutinaa. 

5. Kuori hiuspohjasi

Hiuspohjalle tarkoitetut kuorivat aineet poistavat kuollutta ihosolukkoa, puhdistavat epäpuhtaudet ja tekevät hiuspohjasta vastaanottavaisen hoitaville aineille. Kuorintaa voi käyttää säännöllisesti esimerkiksi parin viikon välein tai tarvittaessa. Kuorinnan jälkeen hiuspohja tuntuu miellyttävän joustavalta ja hiuksesi näyttävät ihanan kuohkeilta. 

6. Hoida hiuspohjaa sisäisesti

Terveet elämäntavat ja monipuolinen ruokavalio vaikuttavat myös hiuspohjan, siinä missä koko elimistön ja ihon kuntoon. Esimerkiksi rauta on erityisen tärkeä mineraali hiuksille. Hiuksia hoidetaan usein kosmeettisena asiana, mutta totuus on, että hiuspohja kertoo yllättävän paljon ihmisen terveydestä. Hyvinvoinnista huolehtiminen näkyy myös hiuksissa!

Muistathan siis, että hiuspohjaa tulee hoitaa siinä missä muutakin ihoa. Hiuspohjan hyvästä terveydestä huolehtiminen näkyy hiuksissasi, joten sitä ei kannata tyystin unohtaa. Jo pienillä rutiineilla voit saada hiuspohjasi voimaan rutkasti paremmin!

Kiinnostaisiko teitä lukea lisää esimerkiksi jostain tietystä hiuspohjan ongelmasta? Esimerkiksi hilse on hiuspohjan pulmista se tavallisin, mutta senkin hoitoon löytyy omat keinonsa.

Terkuin, Vilma